Arjen korjausopas parempaan nukkumiseen: vinkki 1.

Kiinnitä huomiota säännölliseen nukkumaanmeno aikaan.

Mitä tapahtuu, jos et kiinnitä asiaan huomiota? Uni ei välttämättä tule. Pyörit vuoteessa ja odotat unta.

Miksi uni ei tule? Nukkumaanmenoaikasi ei vielä ole. Unipainetta ei ole vielä kertynyt optimaalisesti.

Mahdollinen seuraus: Jos nukkumaan menee ennen kuin väsyttää, uni ei tule. Se taas voi laukaista vireyttä lisäävän unettomuuden pelon. 

Korjaa näin: Tiedosta sinulle sopiva ja paras nukkumaanmenoaika, pidä siitä kiinni. Varjele unipaineen kertymistä pitkin päivää. Tiedosta myös vuoteessaoloaikasi ja pidä siitä kiinni! 

Mene vuoteeseen Sinulle sopivana aikana. Ihmisellä on usein tyypillinen aika, jolloin nukahtaminen ja nukkuminen onnistuvat parhaiten. Tähän rytmiin voivat kuitenkin vaikuttaa erilaiset tekijät, joiden seurauksena nukahtaminen ja nukkuminen voi olla tavallista vaikeampaa totuttuna ajankohtana. 

Tämän vuoksi sänkyyn pitäisi mennä vasta kun on unelias myös silloin, kun tulee myöhään kotiin ja voi olla paineita saada mahdollisimman nopeasti unta. Jos sänkyyn mennään liian aikaisin odottamaan unta, nukahtaminen usein viivästyy tai unesta voi tulla katkonainen. Tällaisten kokemusten myötä sängyn ja unen välinen assosiaatio heikkenee. 

Jos olet yhä hereillä oltuasi vuoteessa 20min, on parempi nousta ylös sängystä ja rauhoittua uudelleen esimerkiksi lukemalla. Palaa vuoteeseen, kun tunnet olevasi uninen. 

Plan B: Voit myös jatkaa rauhoittumista vuoteessa esimerkiksi lukemalla himmeässä valossa. 

Vinkkejä parempaan uneen löytyy lisää unesta energiaa valmennuksesta, peräti 21 kappaletta! Aloita valmennus jo tänään!