Saanko tarpeeksi unta?

Nukunko huonosti? Kuinka osaan arvioida nukkumistani? Onko syytä huoleen?

Lähtökohta paremmaksi nukkujaksi on tiedostaa oman unen määrä ja laatu. Miten unen määrää ja laatua voi siis arvioida? Erilaiset mekaaniset laitteet ovat hyvä lisäarvo – mutta eivät mikään välttämättömyys! Unettomuuden kriteerien tiedostaminen on myös tärkeä taito!

Työssäni univalmentajana lähestyn huonoa nukkumista ja riittämätöntä lepoa unen määrän ja laadun lisäksi seuraavien kahden tuntemuksen kautta: 

  1. Tunne nukkumisesta: Onko tunne nukutusta yöstä aamulla sellainen, että voi sanoa nukkuneensa hyvin? Vai onko levon kokemus vastakohtaisesti huono (nukuin huonosti)? En hyväksy ”nukuin ihan hyvin” vaihtoehtoa – se ei kerro mitään eikä se ole myöskään tavoiteltava tila. 
  2. Arvio voimavarojen riittävyydestä: millaisena kokee tulevan päivän ja omat voimavarat suhteessa päivästä selviämiseen. Jos tunne on optimistinen ”töitä tai tekemistä” odottava – uni ja lepo ovat tehneet tehtävänsä. Jos tunne on ”saa nähdä mitä tästä päivästä tulee tai miten tästä selviän” on syytä orastavaan huoleen. 

Miksi nämä kaksi tuntemusta ovat tärkeitä?

Ensimmäinen kokemus kuvaa käsitystä menneestä yöstä (miten on osannut nukkua). Jos vastaus on muuta kuin ”nukuin hyvin” korjattavaa on ja nukkumisen taitoa voidaan jalostaa opettelemalla hyvään uneen tarvittavia taitoja. Toinen kokemus kertoo laajemmin suhteesta tulevaan –unen määrän ja laadun lisäksi (työn)kuormituksen ja oman jaksamisen tilasta. Hyvin nukutun ja levätyn yön jälkeen tulisi lähtökohtaisesti olla optimistinen suhteessa tulevaan päivään! Eikö vain? Jos uni ja lepo ovat kunnossa ja tätä optimistista tunnetta ei ole työnkuormitus tai jokin muu arkeen liittyvä seikka ei ole kunnossa. Ja tämä työ- tai yksityisyyteen liittyvä asia kannattaa tiedostaa ja korjata heti. Em. tunnetilojen ”mittaaminen” ei ole yksiselitteistä, älyranneke tai –sormus eivät näitä mittaa. Näille tunnetiloille ei myöskään ole normitettua aineistoa, joihin omaa kokemaa voisi verrata. Paras asiantuntija olet Sinä itse!

Jatketaan hyvään ja riittävään unen määrän liittyvillä kysymyksillä

  • Voitko/onko sinulla tarvetta aamun heräämisen jälkeen nukahtaa uudelleen aamupäivällä?
  • Pärjäätkö ilman kofeiinia? Suoriudutko tehtävistäsi parhaalla mahdollisella tavalla ilman kofeiinia?
  • Joudutko lukiessasi palamaan samaan tekstin kohtaan uudelleen ja uudelleen, jotta ymmärrät mistä tekstissä on kyse?
  • Jos et aseta herätyskelloa soimaan nukutko heräämisen ajan ohi?

Jos vastaat kyllä yhteenkin kysymykseen, et luultavasti saa riittävästi yöunta tai sen laatu ei ole riittävän hyvää. Asialle kannattaa tehdä jotain!

Olet todennäköisesti joskus kokenut hyvin nukutun yön ja näin ollen tunnet ja tunnistat sen energisen ja optimistisen tunteen kun sen koet. Niistä on Sinulla olemassa selkeä muisti- ja tunnejälki.

Tämä on se paras unen määrän ja laadun arvioinnin mittari, tila joka on syytä asettaa tavoitteeksi. Se on myös perusta unen korjaamisen (=nukkumisen taidon oppimiselle) motivaatiolle ja tarvittaville oman käyttäytymisen muutoksille.

Tämä ja paljon muuta löytyy unestaenergiaa verkkokurssin työkirjasta! Aloita verkkokurssi jo tänään!