Haluatko elää energisenä ja toimeliaana ikäihmisenä, nauttien jokaisesta päivästä täysillä? Unen laatu ja määrä ovat avainasemassa hyvinvoinnin ja pitkän, terveellisen elämän saavuttamisessa. Unestaenergiaa.fi -sivustolta löydät lukuisia artikkeleita, jotka avaavat unen tärkeyttä ja tarjoavat käytännön vinkkejä sen parantamiseen – mukaan lukien selkeät ohjeet esim. melatoniinin käytöstä. Näiden kirjoitusten avulla saat kattavan käsityksen myös siitä, miten unestaenergiaa” -verkkokurssi voi auttaa juuri sinua.
Verkkokurssi on rakennettu juuri sinua varten. Videoiden kautta pääset helposti sisään aiheeseen, ja työkirjasta löydät syvempää tietoa ja tehtäviä, joiden avulla voit viedä oppimasi käytäntöön. Työkirjaa ei ole pakko käyttää, mutta siitä voi olla valtavasti hyötyä matkalla parempaan uneen. Kurssi on suunniteltu joustavaksi – voit käydä sen läpi milloin ja missä vain, vaikka matkapuhelimella.
Parannettu uni on investointi itseesi. Kun annat itsellesi mahdollisuuden nukkua paremmin, huomaat muutoksen arjessasi: enemmän energiaa, parempi mieliala ja vahvempi terveys. Älä odota – ota ensimmäinen askel kohti parempaa unta ja onnellisempaa elämää heti tänään!
Ja sitten asiaan… miten ikääntyminen vaikuttaa uneen?
Uni on yksi elämänlaadun kulmakivistä, ja ikääntyminen tuo mukanaan muutoksia unen määrään ja laatuun. Syvän unen osuus vähenee merkittävästi, ja unen tehokkuus saattaa heikentyä. Tämä voi johtaa heikompaan palautumiseen, heikentyneeseen fyysiseen ja henkiseen jaksamiseen sekä unen ajoituksen häiriintymiseen.
Muutokset unen määrässä
Ikääntyessä unen tarve usein vähenee, mutta syvän unen määrän väheneminen on merkittävä tekijä, sillä se vaikuttaa kehon ja mielen palautumiseen. Jo 50 vuoden iässä syvän unen määrä voi olla jopa 60-70% pienempi kuin teini-iässä. Vaikka unen kokonaismäärä voi säilyä noin 7 tunnissa, päivittäiset torkut ja katkonaisten yöunien lisääntyminen voivat vaikuttaa uneen negatiivisesti.
Mitä tapahtuu unen laadulle?
Elämän keskivaiheessa REM-unen määrä pysyy kutakuinkin samana, mutta syvän unen määrä vähenee ja laatu heikkenee merkittävästi. Syvä uni on tärkeää mm. fyysisen palautumisen ja muistin kannalta, joten tämä vaikuttaa ikääntyneiden yleiseen hyvinvointiin. Syvän unen merkityksen ymmärtäminen on oleellinen asia ymmärtää – mitä kaikkea tapahtuukaan syvän unen aikana?
Miten unen rakenne muuttuu?
Ikääntyneiden unen rakenne muuttuu usein niin, että yönaikaisia heräämisiä on useammin, mm. virtsarakon hallinnan ongelmien vuoksi. Unen katkonaisuus vaikuttaa kokonaisen yöunen laatuun. Aamuyön unijakso voi pidentyä, kun taas nukahtamisaika voi siirtyä myöhemmäksi. Tämä voi aiheuttaa haasteita unirytmin ylläpitämisessä. Unitehokkuus (eli vuoteessaoloajan todellinen unijakso) vähenee myös ikääntymisen myötä. Jos vuoteessa on 8 tuntia, josta unta 4 tuntia, unitehokkuus on 50% tasoa, kun tavoite on että 90-95% vuoteessa olosta olisi unta. -> Unitehokkuudella on tutkitusti merkittävä vaikutus masennukseen, fyysiseen kuntoon, energisyyteen, kognitiiviseen kapasiteettiin ja niin edelleen.
Unettomuus ja vaihdevuodet
Unettomuus on yleistä vaihdevuosi-iässä. Erityisen tyypillistä on kesken unien herääminen ja vaikeus nukahtaa uudelleen. Osalla on myös nukahtamisvaikeuksia ja osa kokee unen olevan pinnallista tai levotonta. On mahdollista, että estrogeenin puute itsessään aiheuttaa unihäiriöitä, mutta todennäköisesti oireet liittyvät useimmiten muihin vaihdevuosioireisiin, erityisesti yöhikoiluun tai yöllisiin kuumiin aaltoihin. Aina henkilö ei itse havaitse näitä oireita. Lue lisää täältä!
Mitä muuta tapahtuu?
Ikääntymiseen liittyvä muutos on sirkadiaanirytmin (=vuorokausirytmin) aikaistuminen; nukkumaanmenoaika varhaistuu (melatoniinin eritys aikaistuu ja huipentuu aikaisemmin). Ikäihmisten etenkin on syytä olla erityisen tarkkana liian iltaan ajoittuvien päiväunien ja torkahtelun suhteen: nokkaunet vähentävät adenosiini-kertymää (unipainetta) ja nukumaanmenoaikaan unipainetta ei ole riittävästi eikä uni tule yhtä helposti kuin yleensä. On syytä myös huomioida, että ikääntyessä niin sanottu aamutyyppisyys kasvaa: on tavallista alkaa heräilemään alkuyöstä. Aikainen aamuheräily ei ole ongelmallista, jos se on osa normaalia ikääntymistä.
Tiesitkö muuten että oman vuorokausirytmin löytäminen ja unipaineen oivaltaminen ovat kaksi merkittävintä tietoa matkalla paremmaksi nukkujaksi! Ja mitä nämä ovatkaan.. on oleellinen osa unestaenergiaa -verkkokurssia!
Pelkkä tieto ei kuitenkaan tee paremmaksi nukkujaksi! Jotain arjesta pitää myös muuttaa. Mutta mitä?
Iän vaikutuksen ymmärtämisen lisäksi on hyvä tutustua unen perusteisiin, mitä kaikkea unesta tiedetään löytyy helposti omaksuttavassa muodossa unesta energiaa verkkokurssilta! Lisäksi kurssilta saat yli 20 konkreettista vinkkiä paremmaksi nukkujaksi. Lopulta kyse on kahdesta asiasta: riittävästä tiedosta ja oikeista valinnoista.
Miksi Nyt?
Hyvä uni on avain terveempään ja onnellisempaan elämään. Tieto unen vaikutuksista ja sen parantamisesta löytyy unestaenergiaa -verkkokurssilta, ja nyt on oikea aika tarttua toimeen. Sijoittamalla uneesi, sijoitat itseesi ja hyvinvointiisi – älä odota, vaan ota ensimmäinen askel kohti parempaa ja laadukkaampaa elämää!
Osta verkkokurssi tänään ja aloita matkasi parempaan uneen! Älä enää odota – klikkaa ostoskoriin ja valmistaudu muutokseen!
Verkkokurssi syksyn ajan hintaan 29€ (normaalisti 69€). Maksu välittyy turvallisen Paytrail palvelun kautta
Lue lisää unesta asiaa unesta sivulta!