Ikääntyminen ja unen muutokset

Haluat hyvin todennäköisesti olla energinen ja toimelias ikäihminen sekä elää mahdollisimman hyvin ja pitkään?

Yksi keskeisin hyvinvointiin vaikuttava tekijä on on riittävä laadukas uni. Ikääntymisen myötä unen määrä ja laatu muuttuvat, unen tehokkuus heikkenee ja unen ajoitus häiriintyy. Tämä tieto on hyvä tiedostaa! Mitä kaikkea siis tapahtuukaan?

Pelkkä tieto ei kuitenkaan tee paremmaksi nukkujaksi! Jotain arjesta pitää myös muuttaa. Mutta mitä?

Iän vaikutuksen ymmärtämisen lisäksi on hyvä tutustua unen perusteisiin, mitä kaikkea unesta tiedetään löytyy helposti omaksuttavassa muodossa unesta energiaa verkkokurssilta! Lisäksi kurssilta saat yli 20 konkreettista vinkkiä paremmaksi nukkujaksi. Lopulta kyse on kahdesta asiasta: riittävästä tiedosta ja oikeista valinnoista.

Lisää unesta ja keinoja paremmaksi nukkujaksi unestaenergiaa verkkokurssilta! Alennuskoodilla ikä50+ saat verkkokurssin hintaan 39€ (normaalisti 69€).

Mitä tapahtuu unen määrälle?

kääntyessä unen tarve vähenee useimmilla. 50 ikävuoden tienoilla ikä on vienyt 60-70% syvästä unesta verrattaessa teinivuosiin. Syvä uni on palauttavien tehtävien kannalta tärkein univaihe. Nuoremmilla aikuisilla unen tarve on yleensä noin 7-9 tuntia yössä, kun taas vanhemmilla aikuisilla 65 vuoden iästä eteenpäin unen tarve voi olla lähempänä 7 tuntia. Ikääntyneet saattavat nukkua päivän aikana enemmän lyhyinä pätkinä, mikä voi vaikuttaa yöuneen ja sen rakenteeseen. REM-unen määrä (unen vaihe, jossa unet ovat eläviä ja unennäöt esiintyvät) voi myös vähentyä ikääntyessä.

Mitä tapahtuu unen laadulle?

Elämän keskivaiheessa REM-unen määrä pysyy kutakuinkin samana, mutta syvän unen määrä vähenee ja laatu heikkenee merkittävästi. Syvä uni on tärkeää mm. fyysisen palautumisen ja muistin kannalta, joten tämä vaikuttaa ikääntyneiden yleiseen hyvinvointiin. Syvän unen merkityksen ymmärtäminen on oleellinen asia ymmärtää – mitä kaikkea tapahtuukaan syvän unen aikana?

Miten unen rakenne muuttuu?

Ikääntyneiden unen rakenne muuttuu usein niin, että yönaikaisia heräämisiä on useammin, mm. virtsarakon hallinnan ongelmien vuoksi. Unen katkonaisuus vaikuttaa kokonaisen yöunen laatuun. Aamuyön unijakso voi pidentyä, kun taas nukahtamisaika voi siirtyä myöhemmäksi. Tämä voi aiheuttaa haasteita unirytmin ylläpitämisessä. Unitehokkuus (eli vuoteessaoloajan todellinen unijakso) vähenee myös ikääntymisen myötä. Jos vuoteessa on 8 tuntia, josta unta 4 tuntia, unitehokkuus on 50% tasoa, kun tavoite on että 90-95% vuoteessa olosta olisi unta.  -> Unitehokkuudella on tutkitusti merkittävä vaikutus masennukseen, fyysiseen kuntoon, energisyyteen, kognitiiviseen kapasiteettiin ja niin edelleen.

Mitä muuta tapahtuu?

Ikääntymiseen liittyvä muutos on sirkadiaanirytmin (=vuorokausirytmin) aikaistuminen; nukkumaanmenoaika varhaistuu (melatoniinin eritys aikaistuu ja huipentuu aikaisemmin). Ikäihmisten etenkin on syytä olla erityisen tarkkana liian iltaan ajoittuvien päiväunien ja torkahtelun suhteen: nokkaunet vähentävät adenosiini-kertymää (unipainetta) ja nukumaanmenoaikaan unipainetta ei ole riittävästi eikä uni tule yhtä helposti kuin yleensä. Tiesitkö muuten että oman vuorokausirytmin löytäminen ja unipaineen oivaltaminen ovat kaksi merkittävintä tietoa matkalla paremmaksi nukkujaksi!

Kertauksena!

Unettomuus on vakava asia. Unen määrä vähenee // Uni pinnallistuu: vähemmän syvää unta, heräily ulkoisiin ärsykkeisiin // Useampia yöllisiä heräilyjä ja enemmän valvomista // Kyky ylläpitää unta heikkenee // Päiväunet heikentävät unen paineen muodostumista – vaikuttaa myös unessa ”pysymiseen” // Rytmit myös aikaistuvat ja epätahdistuvat.

On syytä myös huomioida, että ikääntyessä niin sanottu aamutyyppisyys kasvaa: on tavallista alkaa heräilemään alkuyöstä. Aikainen aamuheräily ei ole ongelmallista, jos se on osa normaalia ikääntymistä.

Alennuskoodilla ikä50+ saat verkkokurssin hintaan 39€ (normaalisti 69€).

Maksu välittyy turvallisen Paytrail palvelun kautta. Koodi syötetään ostoskori vaiheessa “käytä kuponki” kenttään.