Kokemuksia
Verkkokurssin palautteita
Kokemuksia verkkokurssista: nainen, ikä noin 30v.
Pääsin aloittamaan univalmennuksen ja täytyy sanoa, että vaikuttaa todella hyvältä ja hyödylliseltä valmennukselta! Valmennuksessasi käyt asioita läpi selkeästi ja videossa on mielestäni hyvä etenemistahti ja sitä oli miellyttävä seurata. Pidin työkirjan aloitussivusta, koska se listasi hyvin valmennuksen sisällön ja sen, mitä valmennettava tulee oppimaan. Koin myös rohkaisevaksi sen, että omilla teoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa nukkumiseen ja unen laatuun. Työkirjasta erityisen hyvän tekeekin esittämäsi kysymykset, jotka tukevat valmennettavaa omaan nukkumiseen liittyvien havaintojen tekemisessä. Olen työssäni huomannut, että moni unettomuudesta kärsivä ei ole oikeastaan pohtinut unettomuutensa laatua tai syitä vaan on vain antanut asian olla. Koen, että tästä voisi olla erityisesti hyötyä heidän kaltaisilleen. Uniärsykkeiden hallintaan liittyvä huomio siitä, että sängystä pois nouseminen ei sovi kaikille on myös lohdullinen asia niille, jotka tähän ohjeeseen ovat turhautuneet. Jään odottamaan innolla seuraavaa jaksoa!
Sisältö oli todella mielenkiintoinen ja hyvä pohjustus oman unirytmin löytämisen tärkeydelle. Pidin myös selkeistä ohjeista, miten rajoittaa vuoteessaoloaikaa. Myös kaava nukkumisen tehokkuuden laskemiseksi tulee varmasti tarpeeseen, koska kaikilla ei ole mahdollista käyttää älylaitteita, jotka sen laskevat. Video oli selkeä ja oli hyvä kuulla kertausta siitä, mitä seuraavat jaksot tuovat tullessaan. Lopun huomautus siitä, että paremmaksi nukkujaksi oppiminen ei ole aina kovin mukavaa oli tärkeä, jotta valmennettava ei ylläty ensimmäisten viikkojen mahdollisesta väsymyksestä tai kärttyisyydestä eikä sen takia jättäisi opettelua kesken. Oli myös hyvä tiedostaa lopussa se fakta, että säännöllisyys nukkumisessa on tärkeää ja työ oman nukkumisen laadun kanssa jatkuu vielä sen jälkeenkin, kun haluttuun tulokseen on päästy. Jäin vielä pohtimaan konkreettisia asioita, mitä hereillä ollessa ja unen tuloa odotellessa voisi tehdä lukemisen sijaan. Aikaisemmin mm. puhelimen käyttöä yöllä on pidetty huonona vaihtoehtona ja älylaitteita on kehotettu välttämään, mutta viime aikoina ainakin Henri Tuomilehto on puhunut siitä, että enemmän huomiota kannattaisi kiinnittää siihen, mitä puhelimella tekee (onko vaikka rauhallista tv-sarjan katsomista vai kiihdyttävää pelaamista).
Kolmannesta jaksosta päälimmäisenä jäivät mieleen seuraavat asiat: – Pidin erityisesti videon havainnollistavista dioista. Ne selkeyttävät todella hyvin unen rakenteen kuvausta. – Yölliseen heräämiseen suhtautuminen normaalina. Sen ymmärtäminen, että pari kertaa yössä havahtuminen on osa normaalia rakennetta vie toivottavasti pois stressiä unen “suorittamisesta”. – Pidin myös siitä, että selvensit melatoniinin toimintaperiaatetta, jotta sitä ei pidetä ihmeentuovana unilääkkeenä. – Myös unipaineen ja vuorokausirytmin toimintaperiaate on selitetty hyvin. Otin itse tällä viikolla Ouran käyttöön, ja onkin ollut hauska huomata, miten tarkasti olen osannut arvioda nukahtamisaikaani illalla. Mielenkiintoista on ollut myös se, että olen kuvitellut olleeni yöllä hereillä pidemmän aikaa, mutta oikeasti hereilläoloaika onkin ollut n. 5 minuuttia! Voisi ajatella, että unettomuuden kanssa kamppailevilla juurikin yölliset heräämiset saattavat tuoda mahdottomasti lisää stressiä, vaikka kyse olisikin vain lyhyestä ajasta.
Nyt olen perehtynyt neljänteen osioon ja erityisesti videon alussa pidin siitä, että kerrattiin vähän sitä, mitä tässä on jo aikaisemmin käyty läpi. Koen sen hyvänä asiana, että järjestys on ollut juurikin se, että ensin on käyty nukkumisen periaatteita läpi ja sitten vasta tartuttu kiinni konkreettisiin tekoihin. Näin on helpompi ymmärtää omien valintojensa seuraukset nukkumisen laatuun. Pidin käytännöllisistä vinkeistä. Oli hyvä, että jokaisen vinkin kohdalla oli selitetty mitä tapahtuu, jos ei kiinnitä huomiota ja miten tilanteen saa korjattua. Hienoa, että ohjeissa korostuu myös armollisuus itseä ja nukkumista kohtaan, eli nukkumista ei saa ylisuorittaa. Joskus voi lipsua ohjeissa, mutta samaan aikaan tehdyillä valinnoilla on seuraukset. Rasti ruutuun sivu on myös käytännöllinen check list, jota on helppo seurata. Seuraava osio vaikuttaakin kiinnostavalta!
Viides osio on nyt käyty läpi. Tämä olikin näistä osioista se, joka tuntui kolahtavan minulle eniten. Tämä osio oli käytännönläheinen ja avasi ihan uusia näkökulmia nukahtamiseen liittyen. Koin erityisen tärkeäksi opiksi sen, että huomioi ja hyväksyy ensinnäkin omat ajatukset ja lähtee sitten perehtymään niiden taustoihin. Tässä osioissa käydyt asiat ovatkin varmasti todella yleisiä varsinkin töissäkäyvillä. Työkirja antaa hyviä konkreettisia ohjeita siihen miten omien ajatusten kanssa kannattaa toimia. Itse olen hukuttanut ajatuksiani nukkumaan mennessä kuuntelemalla podcastia, mutta nyt olen huomannut tärkeäksi sen, että käsittelen huolia aiheuttavia asioita jo päivällä ja osaan tunnistaa unta häiritseviä ajatuksia ja muuttaa suhtautumistani niihin. Työkirjan kysymykset ovat olleet hyviä avaamaan omaa ajattelua. Kokonaisuudessaan Unesta energiaa valmennus on ollut erinomainen tapa käydä omaa nukkumista läpi itsenäisesti omassa tahdissa. Valmennuksessa on käyty selkeästi läpi unen rakenne ja uneen vaikuttavia asioita. Olen pitänyt myös siitä, että nukkujan omaa vastuuta omasta nukkumisestaan on korostettu. Tästä valmennuksesta on varmasti hyötyä monelle nukkumisen kanssa kamppailevalle!
Kokemuksia verkkokurssista: mies, noin 25 vuotta.
Kokonaisuudessaan Unesta energiaa – opi paremmaksi nukkujaksi verkkovalmennus on selkeä ja hyvin laadittu kokonaisuus, joka antaa konkreettisia työkaluja paremman unen ja nukkumisen saavuttamiseen. Erityisesti pidin jaksosta 4 – Tässä tulee todella hyvä listaus työkaluista parempaan uneen ja osallistujan on helppo palata listaukseen ja kerrata asiat läpi tarvittaessa. 21 vinkistä jäi tosin uupumaan nukkumisolosuhteiden merkitys parempaan uneen: Sillä on iso merkitys, että millaisessa sängyssä nukutaan ja mikä on vuodehygienian taso. Työssäni olen melkein päivittäin tekemisissä ihmisten kanssa, jotka esimerkiksi nukkuvat miltein 20 vuotta vanhalla petauspatjalla ja 8 vuotta vanhalla tyynyllä ja samaan lauseeseen ihmettelevät, miksi nenä on aamulla tukossa, silmät rähmivät ja olo on kurja. Mutta, selkeä ja mainio kokonaisuus ja asiat ovat ymmärrettäviä myös tavantallaajille.