Unesta energiaa verkkokurssin tarina

Yllätyin ammatillisesti työterveyspsykologin työni alussa syksyllä 2016. Merkittävä osa asiakkaistani oli väsyneitä tavalla tai toisella. Väsyminen viestii siitä, että kuormituksen ja palautumisen suhde ei ole tasapainossa, omaa elämäntapaa ei enää hallita. Unen määrä ja laatu ovat jääneet arjessa hyvin usealla toisarvoiseksi. Iloa ja energiaa elämässä ei enää oikein ollut. Vakavuutta tähän tuo myös seuraava tutkittu tieto: (Työ)uupumus etenee pääsääntöisesti seuraavien kolmen kokeman kautta; uupumisasteinen väsymys, kyynistynyt asenne työtä kohtaan ja ammatillisen itsetunnon lasku. Useimmiten nämä vaiheet seuraavat toinen toistaan. Neljäs vaihe saattaa sitten olla masennus.
 
Kiinnittivätkö asiakkaani riittävää huomiota omaan nukkumiseensa? Eivät.
Suhtautuivatko asiakkaani välinpitämättömästi nukkumiseensa? Kyllä.
Oliko asiakkaillani riittävästi tietoa unesta? Ei.
 
Unen ja levon määrän ja laadun kuntoon laittaminen vaikuttaa helpolta tehtävältä alkuun. Mutta kuinka vähän tavallinen nukkuja/nuokkuja tietääkään uneen ja lepoon vaikuttavista yksittäisistä tekijöistä – niistä pienistä arjen valinnoista, jotka vaikuttavat unen määrään ja laatuun. 

Tästä havainnosta unesta energiaa verkkokurssin tarina sai alkunsa. Ensimmäinen versio unesta energiaa verkkokurssista julkaistiin syyskuussa 2018, nyt vuorossa on neljäs kehitysversio samasta aiheesta. Verkkokurssi on selkeämpi ja konkreettisempi kuin aiemmin. Helposti omaksuttava!

Nukkumisen taitoa voidaan kehittää ja sitä voidaan harjoitella – mutta ilman opastusta aie voi jäädä yritykseksi. Jos omalla itsenäisellä yrityksellä muutosta ei tapahdu, palataan vanhoihin tapoihin sekä vanhaan huonoon nukkumiseen.

Tähän verkkokurssiin olen kerännyt oleellisen uneen liittyvän tiedon selkeästi kerrottuna ja konkreettisia vinkkejä, miten hyvään ja riittävään uneen voidaan vaikuttaa omilla arjen valinnoilla. Kyllä! Sinäkin voit halutessasi oppia paremmaksi nukkujaksi!

Jatkuvaa väsymystä ei pidä hyväksyä! Siihen ei pidä eikä kannata tottua!

Väsymystä ja alavireisyyttä pidetään helposti elämän kuuluvana ja tunne kroonistuu. Huonosta nukkumisesta ja väsymyksen tunteesta tulee normaalina pidetty tila. Omaa ajautumista huonoksi nukkujaksi ei useinkaan havaitse. Haastavaksi uupumisen korjaamisen tekee tilanteen tunnistaminen ja vallitsevaan tilanteeseen reagoiminen oikealla tavalla, varsinkin jos uupumisesta ei ole aiempaa kokemusta.

Puutteellisen unen ja levon korjaaminen? Työterveyshuollon vai julkisen terveydenhuollon kautta? Vai itse opiskellen?

Kartoitin olemassa olevaa tietoa unettomuuden kuntoutukseen liittyen ja törmäsin jonkinasteiseen tyhjiöön. Uskottavaa tieteeseen perustuvaa yksityishenkilölle sopivaa unettomuuden korjaavaa palvelua ei oikein tuntunut olevan. Osalla työterveyshuoltoja palvelua oli, mutta saavutettavissa vain työterveyshuollon ohjaamana. Julkisen terveydenhuollon yhdenmukainen kanava jäi epäselväksi. On myös helppoa ajatella, että lääketieteen avulla poistetaan oireet ja saadaan näin uni “korjattua”. Psykologina haluan puuttua oireilun syihin; miksi asiakkaani nukkuu huonosti? Ja korjata nämä syyt unettomuuden takana.

Näin syntyi ajatus unesta energiaa konseptista, joka konkretisoitui verkkokurssin muotoon.

Syyskuussa 2023 julkaistu Unesta energiaa 4.0 on jo neljäs versio suositusta verkkokurssista. Se on edeltäjäänsä parempi. Sama konsepti (sisältö) toimii myös ryhmämuotoisissa lähikoulutuksissa. KYSY LISÄÄ!
 
Kari Matilainen
Univalmentaja, työterveyspsykologi.