Mistä kaikki alkoi?

Yllätyin ammatillisesti työterveyspsykologin työni alussa syksyllä 2016. Merkittävä osa asiakkaistani oli väsyneitä tavalla tai toisella. Väsyminen viestii siitä, että kuormituksen ja palautumisen suhde ei ole tasapainossa. Työuupumus etenee pääsääntöisesti seuraavien kolmen kokeman kautta; uupumisasteinen väsymys, kyynistynyt asenne työtä kohtaan ja ammatillisen itsetunnon lasku. Useimmiten nämä vaiheet seuraavat toinen toistaan.
 
Kiinnittikö asiakkaani riittävää huomiota omaan nukkumiseensa? Ei. Suhtautuiko asiakkaani välinpitämättömästi nukkumiseensa? Kyllä. Oliko asiakkaallani riittävästi tietoa unesta? Ei.
 
Tästä havainnosta unesta energiaa verkkovalmennuksen tarina sai alkunsa. Nukkumisen taitoa voidaan kehittää ja sitä voidaan harjoitella – mutta ilman opastusta aie voi jäädä yritykseksi. Ja kun muutosta ei tapahdu, palataan vanhaan (huonoon nukkumiseen). Tähän valmennukseen olen siis kerännyt oleellisen uneen liittyvän tiedon ja konkreettisia vinkkejä, miten hyvään ja riittävään uneen vaikutetaan omilla arjen valinnoilla.

Uupumisen tunnistaminen

Haastavaksi uupumisen ehkäisyn tekee tilanteen tunnistaminen ja vallitsevaan tilanteeseen reagoiminen oikealla tavalla, varsinkin jos uupumisesta ei ole aiempaa kokemusta. Usein vallitsevaa väsymystä ja alavireisyyttä voidaan pitää ajankohtaan kuuluvana ja itsestään ohimenevänä ilmiönä. Näin ei kuitenkaan useinkaan käy ja väsymisen ja alavireisyyden tunne kroonistuu. Huonosta nukkumisesta tulee normaalina pidetty tila.

Puutteellisen unen ja levon korjaaminen?

Unen ja levon määrän ja laadun kuntoon laittaminen vaikuttaa helpolta tehtävältä alkuun. Mutta kuinka vähän tavallinen nukkuja/nuokkuja tietääkään uneen ja lepoon vaikuttavista yksittäisistä tekijöistä – niistä pienistä arjen valinnoista, jotka vaikuttavat unen määrään ja laatuun. 
 
Kartoitin olemassa olevaa tietoa unettomuuden kuntoutukseen liittyen ja törmäsin jonkinasteiseen tyhjiöön. Uskottavaa tieteeseen perustuvaa yksityishenkilölle sopivaa unettomuuden korjaavaa palvelua ei oikein tuntunut olevan. Osalla työterveyshuoltoja palvelua oli, mutta saavutettavissa vain työterveyshuollon ohjaamana. Julkisen terveydenhuollon yhdenmukainen kanava jäi epäselväksi. Helppoa ajatella, että lääketieteen avulla poistetaan oireet. Psykologina haluan puuttua oireilun syihin; miksi asiakkaani nukkuu huonosti? Ja korjata nämä syyt unettomuuden takana.

Syyskuussa 2022 julkaistu Unesta energiaa – opi paremmaksi nukkujaksi on jo kolmas versio valmennuksesta. Se on edeltäjäänsä parempi.
 
Kari Matilainen
Työhyvinvoinnin edistäjä, työterveyspsykologi.