Murehditko pilalle menevää huomista, koska et nuku? Onko Sinun nukahtamista ja unessa pysymistä estävä ”syy” uneen ja unettomuuteen liittyvät haitalliset ajatukset? Usein on kyse ajattelun vääristymisistä. Tässä sinulle muutama tyypillinen ajattelun vääristymä ja ohjeita ajattelun korjaamiseen!
- ”Nukun aina huonosti” tai ”Kaikki muut nukkuvat hyvin”. Vääristymä: Yleistetään… kaikki muut, aina, paitsi minä. Yleistämme asioita hyvinkin helposti, tietämättä asioiden oikeaa tilaa. Emmehän välttämättä tiedä miten muut nukkuvat!
- ”Huonosti nukutun yön jälkeen en pysty lainkaan toimimaan seuraavana päivänä”. Vääristymä: Musta-valkoajattelu. Ihmisillä on usein taipumusta nähdä asiat kärjistyneinä, ikään kuin olisi olemassa vain kaksi ääripäätä. Todellisuus on kuitenkin usein jostain siitä välistä ja se, miltä asiat näyttävät, riippuu paljon siitä, kuka niitä katsoo. “Yksi tai kaksi yötä voi nukkua huonosti, kolmantena yönä kannattaa jo nukkua”.
- “Jos olen ärtynyt ja ahdistunut, se johtuu huonosti nukutusta yöstä” tai “Unettomuus johtuu kemiallisesta epätasapainosta”. Vääristymä: Hätäiset johtopäätökset. Usein ihmiset keksivät asioille äkkiä jonkun selityksen ja pitävät tätä selitystä ainoana mahdollisuutena miettimättä muita mahdollisuuksia tai sitä, että syy-seuraussuhteet voivatkin olla toisinpäin kuin olimme alun perin ajatelleet (ahdistuneisuus ja ärtymys päivällä voi johtaa siihen, että nukkuu huonosti seuraavana yönä).
- “Huonosti nukutun yön jälkeen tuntuu siltä, että en jaksa mitään. Se tarkoittaa sitä, että en pysty todellisuudessakaan tekemään mitään”. Vääristymä: Tunnevaltainen päättely. Jos asiat ”tuntuvat” joltakin, onko se riittävä todiste, että asiat todella ovat niin?
- “Unettomuus tuhoaa terveyteni”. Vääristymä: Tulevaisuuden ennustaminen. Tulevaisuutta ennustaessa voidaan nähdä ja ennakoida yksipuolisesti vain mahdollisimman huonoja seurauksia.
Tunnistitko itsessäsi oheista ajattelua? Mikä näistä on juuri sinulle tyypillinen ajatus?
Unesta energiaa verkkokurssilla käydään useita unettomuuteen liittyviä vääristymiä läpi. Tavoite tässä on se, että tunnistat ja tiedostat vääristymän ajattelussasi – ja “kyseenalaistat sen ja järkeilet” sen realistiseen muotoon. Näin saat yhden haitallisen ajattelumallin poisopittua!
Aloita verkkokurssi jo tänään!