Sinä olet kronotyyppiä! Kronotyypillä tarkoitetaan yksilön sisäsyntyistä̈ vuorokausirytmin (sirkadiaanisen rytmin) määrittelemää tyypittelyä̈ sen suhteen, oletko niin sanotusti aamu- vai iltavirkku vai kenties jotakin siltä väliltä.̈ Kronotyyppi selittyy puoliksi perimän ja puoliksi ympäristön vaikutuksesta. Kronobiologinen järjestelemäsi taas määrittää unijakson ajoituksen ja pituuden. Kronotyyppi ei ainoastaan vaikuta siihen mihin aikaan sinun kannattaisi mennä nukkumaan ja herätä vaan myös siihen mikä on optimaalinen heräillä oloaika parhaan vireystilan näkökulmasta.
Mikä on sinulla paras vireysaika?
Vuorokausirytmi on sama 24 tunnin sykli, mutta sen huippu- ja pohjakohdat eivät osu samoihin aikoihin ja yksilölliset erot ovat sangen suuret. Aamuvirkkuja on tutkimusten mukaan noin 40% väestöstä. Aamuvirkut nousevat vuoteesta mielellään auringon noustessa ja muuttuvat uneliaaksi alkuillasta. Heidän toimintakykynsä on parhaimmillaan heti aamulla. Iltavirkkuja noin 30%, he heräävät mielellään myöhään aamulla tai iltapäivällä. Heidän paras vireystilansa seuraa tätä rytmiä. Loput 30% ihmisistä ovat rytmiltään näiden välissä ja yleensä lähempänä iltavirkkuja.
Virallisen 24 tunnin systeemiin suhteutettuna tällä on iso merkitys. Iltavirkku ei nukahda tai hänen on vaikea nukahtaa aamuvirkun tapaan varhain illalla –iltavirkun uni tulee aamuyön tunneilla. Varhain herätessä iltavirkun toimintakyky on kaukana hänen optimistaan. He eivät pysty toimimaan tehokkaasta aamupäivän tunteina, aivot ovat unenkaltaisessa tilassa. Etuotsalohko, joka vastaa mm. vaativasta ajattelusta, ja loogisesta ajattelusta on ”jäässä”.
Oletko Sinä ilta- vai aamutyyppiä?
Kysy myös vanhemmiltasi (jos mahdollista), kumpaa tyyppiä he ovat. Perimä vaikuttaa tähän. Geneettinen kohtalo. Ja mikäli mahdollista ajoita päivän vaativimmat tekemiset tämän mukaan. Silloin saa tehoja irti tekemiseen.
Iltavirkut kärsivät myös yleisimmin kroonisesta univajeesta – koska heidän on herättävä samoihin aikoihin aamuvirkkujen kanssa. Jos olet selkeä aamuihminen tai ikääntyminen alkaa vaivata, aamuheräilylle ei oikein voi mitään. Jos univajetta kuitenkin jää, voi ottaa vaikka päivänokoset, joilla paikkaa väsymyksen.
Unettomuudesta kärsiville ei kuitenkaan yleensä suositella päiväunia, koska se vie niin sanottua unipainetta pois. Unipainetta tarvitaan tietty määrä joka yöksi, jotta on mahdollista saada yhtenäinen, pitkä unijakso. Yhtenäinen yöuni on tärkeää, eikä sitä voi korvata nukkumalla vain lyhyitä päiväunia pitkin päivää.