Sinä olet kronotyyppiä! Kronotyypillä tarkoitetaan yksilön sisäsyntyistä̈ vuorokausirytmin määrittelemää tyypittelyä̈ sen suhteen, oletko niin sanotusti aamu- vai iltavirkku vai kenties jotakin siltä väliltä. Kronotyyppi selittyy puoliksi perimän ja puoliksi ympäristön vaikutuksesta. Kronobiologinen järjestelemäsi (..siis mikä? Tästä lisää verkkokurssilla!) taas määrittää unijakson ajoituksen ja pituuden. Kronotyyppi ei ainoastaan vaikuta siihen mihin aikaan sinun kannattaisi mennä nukkumaan ja herätä vaan myös siihen mikä on optimaalinen heräillä oloaika parhaan vireystilan näkökulmasta. Eli ajankohta milloin olet parhaimmillasi!
Mikä on sinulle paras vireysaika?
Vuorokausirytmimme on noin 24 tunnin sykli, mutta sen huippu- ja pohjakohdat eivät osu samoihin aikoihin ja yksilölliset erot ovat sangen suuret. Nykytutkimusten mukaan noin 30 prosenttia on aamuihmisiä ja vain 10 prosenttia iltavirkkuja. Loput ovat siltä väliltä. Aamuvirkut nousevat vuoteesta mielellään auringon noustessa ja muuttuvat uneliaaksi alkuillasta. Heidän toimintakykynsä on parhaimmillaan heti aamulla. Iltavirkku herää mielellään myöhään aamulla tai iltapäivällä. Heidän paras vireystilansa seuraa tätä rytmiä.
Virallisen 24 tunnin systeemiin suhteutettuna oman kronotyypin tunnistamisella on iso merkitys. Iltavirkku ei nukahda tai hänen on vaikea nukahtaa aamuvirkun tapaan varhain illalla – iltavirkun uni tulee aamuyön tunneilla. Varhain herätessä iltavirkun toimintakyky on kaukana hänen optimistaan. Iltavirkun on vaikea toimia tehokkaasti aamupäivän tunteina, aivotoiminta ovat unenkaltaisessa tilassa. Etuotsalohko, joka vastaa mm. vaativasta ajattelusta, ja loogisesta ajattelusta on ”jäässä”.
Oletko Sinä ilta- vai aamutyyppiä?
Pohdi hetki – milloin olen parhaassa vireessä? Perimä vaikuttaa tähän (jos voit tiedustele vanhempiesi kronotyyppiä!). Tiedosta kumpaa tyyppiä olet. Miten omat kronotyypin voi tunnistaa? Tässä muutama vinkki:
Aamuvirkku: Ei pysty valvomaan klo 22 myöhempään tai se ei ole helppoa. Herää aamulla viimeistään klo 8 (”sisäinen kello” herättää). Aamuvirkku kokee, että vireystaso on aamuisin parhaimmillaan.
Iltavirkku: Pystyy valvomaan yli puolenyön. Pystyy aamuisin nukkumaan pitkään esim. klo 10 saakka. Iltavirkku kokee, että vireystaso on iltaisin parhaimmillaan.
Tiedosta siis kronotyyppisi! Ja mikäli mahdollista ajoita päivän vaativimmat tekemiset tämän mukaan. Silloin saat tehoja irti tekemiseen.
Mitä muuta tästä seuraa…
Huomio! Iltavirkulla on luonnostaan suurempi riski huonoon nukkumiseen ja palautumiseen kuin aamuvirkulla, koska iltavirkun sisäinen kello ei kerro, että olisi aika mennä nukkumaan. Siksi iltavirkun pitää olla erityisen tarkka säännöllisen rytmin kanssa. ”Joka ilta siis nukkumaan samaan aikaan, hyvissä ajoin”
Huomio! Jos olet selkeä aamuihminen tai ikääntyminen alkaa vaivata, aamuheräilylle ei oikein voi mitään. Jos univajetta kuitenkin jää, voi ottaa vaikka päivänokoset, joilla paikkaa väsymyksen.
Unettomuudesta kärsiville ei kuitenkaan yleensä suositella päiväunia, koska se vie niin sanottua unipainetta pois (mitä on unipaine? …tästäkin oleellisesta asiasta lisää löydät verkkokurssilta). Unipaineen kertymä on oleellista nukahtamisen ja hyvän unen aikaan saamiseksi. Yhtenäinen yöuni on tärkeää (ja etenkin riittävä määrä ns syvää unta), eikä sitä voi korvata nukkumalla vain lyhyitä päiväunia pitkin päivää.
Kronotyyppi on yksi oleellinen osa uneen liittyvää sivistystä! Lisää vastaavia oleellisuuksia löydät unestaenergiaa verkkokurssilta! Aloita jo tänään!