Uniärsykkeiden hallintamenetelmä 

Normaalisti makuuhuone ja vuode liitetään uneen ja nukkumiseen. Unettomilla vuode/makuuhuone/ nukkumaanmenoaika assosioituvat lisäksi moniin muihin asioihin, usein erityisesti murehtimiseen ja unen yrittämiseen. 

  • Uniärsykkeiden hallintamenetelmän tarkoituksena on vuode-uni-assosiaation vahvistaminen.
  • Menetelmän ydin on siinä, että vuodetta ja makuuhuonetta ei käytetä muuhun toimintaan kuin nukkumiseen.
  • Vuoteeseen mennessä tarkoituksena on nukahtaa lyhyessä ajassa. 

Uniärsykkeiden hallinnan ohjeet 

  1. Mene vuoteeseen uneliaana. 
  2. Käytä vuodetta vain nukkumiseen (poikkeuksena halutessasi lyhyt lukemishetki ennen nukahtamista ja seksi). 
  3. Kun menet nukkumaan, nouse ylös vuoteesta, jos et nukahda noin vartissa ja jos mahdollista, mene toiseen huoneeseen. Tee jotain rentouttavaa ja palaa sänkyyn, kun tunnet itsesi uneliaaksi (huom. muista myös hämärä valaistus). 
  4. Toista kohta 3., jos et vielä nukahda lyhyessä ajassa. Toimi samoin, jos heräät kesken unien etkä nukahda nopeasti uudestaan. 
  5. Päätä, mihin aikaan heräät aamuisin (laita herätyskello) ja nouse ylös viimeistään siihen aikaan, kunolit suunnitellut. Herää säännöllisesti samaan aikaan, jos se on työaikojen kannalta järkevää.

Huomio! Kaikille ei vuoteesta pois nouseminen sovi – elimistön ja mielen reaktio voi olla päinvastainen: vireystaso nousee! Vaihtoehtona tähän on vuoteessa pysyminen ja esimerkiksi lukuvalossa lukeminen; ajatus ei lukiessa syrjähdä unesta huolehtimiseen vaan pysyy positiivisena. Kirjan sijaan voi kokeilla myös muuta itselle mukavaa ja rauhoittavaa tekemistä. Nukahtamisen tarpeen tunteen voimistuessa valot pois ja paluu unten maille.